Sodeluj/OdpriOkno

odpri okno

Logotip akcije

Odpri okno je akcija odprtega in prosto dostopnega brezžičnega omrežja wlan ljubljana, s katerim želimo sprožiti rast točk omrežja po  Ljubljani. Ideja akcije je pritegniti k sodelovanju nove uporabnike in uporabnice, ki se do sedaj niso pridružili zaradi pretirane tehnične zahtevnosti postavitve takšne točke. Ampak ta zahtevnost pravzaprav ni potrebna! Tako je sedaj na voljo prednastavljen ličen router (fotografije spodaj), ki ga je potrebno le še priključiti na elektriko in Internetno povezavo, da se poveže s preostalim omrežjem. Zatem se ga postavi na okensko polico, balkon, streho ... skratka kamorkoli od koder se lahko njegov brezžični signal razširi po širjavah Ljubljane in je: nova točka zabliska na obzorju Ljubljane!

(Seveda pa nihče nikomur ne preprečuje, da se vseeno spusti v nedrje routerja in preveri svoje tehnične gene, le potrebno to več ni.)

V kolikor si zainteresiran/a, da bi postavil/a pri sebi ali na kakšni tebi dostopni lokaciji točko in se tako pridružil/a omrežju, se kar javi!

Pravila igre

  • router se za točko dobi brezplačno, imajo pa prednost bolj zanimive lokacije (smo pa vedno na voljo za donacije, lahko se pa uporabi tudi tvoj router, če ga imaš in ga želiš uporabiti za wlan ljubljana omrežje)
  • k routerju sodi tudi skrbnik, ki bo pomagal pri postavitvi točke in drugih morebitnih težavah, razreševanju vprašanj in v splošnem služil kot oseba, na katero se je možno obrniti
  • zaželjeno je, da se router na lokaciji priključi v Internet, ki ga uporablja za redundanco (več o tem se najde pod pogostimi vprašanji); v ta namen je potrebno prosto priključitveno mesto v domačem omrežju, recimo na domačem routerju
  • s postavitvijo točke morajo biti seznanjeni tudi drugi morebitni stanovalci v stanovanju oziroma uporabniki lokacije ter biti pripravljeni pomagati v primeru potrebe pri reševanju težav z delovanjem točke; v kolikor nimaš sostanovalcev je potrebno najti kakšno drugo osebo, ki bi imela dostop do točke v primeru potrebe
  • vse te osebe se trudijo po svojih najboljših močeh, da je točka priklopljena v elektriko in Internetno povezavo, tako da deluje in širi signal wlan ljubljana omrežja (za morebitne tehnične težave skrbi skrbnik)
  • prebrati si moraš temeljna načela oziroma ideje omrežja – to se preverja s kvizom!

Routerji Routerji Routerji

Več

Attachments