Navodila/PogostaVprasanja

Pogosta vprašanja

Tu je seznam odgovorov na nekatera najbolj pogosto postavljena vprašanja. V kolikor kakšno vprašanje ni odgovorjeno, ga vprašaj preko spletnega obrazca, na poštnem seznamu ali v živo na IRC kanalu.

 1. O omrežju
  1. Kako se je vse skupaj začelo?
  2. Kaj so razlogi oziroma vzroki za omrežje?
  3. Kaj so temeljna načela oziroma ideje, za katerimi se v omrežju stremi?
  4. Kakšno je stališče omrežja do podobnega omrežja s strani MOL oziroma koga …
 2. O sodelovanju
  1. Kako vse lahko sodelujem?
  2. Na spletni strani sem našel napako, jo smem popraviti?
  3. Izgleda mi, da točka, na katero sem se prijavil/a, ne deluje pravilno. Na …
  4. Omrežje se mi zdi super ideja, a žal nimam časa, da bi sodeloval. Lahko …
  5. Je možno na pozdravno stran omrežja dodati moj logotip v kolikor postavim …
  6. Nisem iz Ljubljane, ampak bi vseeno rad sodeloval/a. Rad/a bi postavil/a …
 3. Razmišljam, da bi pri sebi postavil točko, ampak …
  1. ... ne spoznam se na računalništvo in je ne znam postaviti.
  2. ... me skrbi upočasnitev moje povezave v Internet.
  3. ... me skrbi zloraba moje Internetne povezave.
  4. ... me skrbi nezaželjen vstop preko točke v moje domače omrežje.
  5. ... me skrbi sevanje točke in njegov vpliv na zdravje.
  6. ... me skrbi poraba električne energije in njena cena.
 4. O delovanju in uporabi
  1. Ali je uporaba omrežja varna?
  2. Kakšno je vaše stališče do morebitne zlonamerne uporabe omrežja?
  3. Ali lahko preko omrežja dostopam tudi do Interneta?
  4. Ko se prijavim v omrežje, se je možno premikati naokoli in ostati …
  5. Ko sem prijavljen v omrežje, ne morem pošiljati elektronske pošte iz …
  6. Zakaj mi omrežje prikaže kot računalnik-računalnik oziroma ad hoc

O omrežju

Kako se je vse skupaj začelo?

Ideja o omrežju po Ljubljani se je oblikovala okoli  poštnega seznama in 20. oktobra 2006 kristalizirala skozi festival  HAIP06, ko se je v  Kiberpipi  predstavilo omrežje in ekipa  FunkFeuer brezžičnega omrežja iz Gradca. V okviru delavnice festivala sta se postavili prvi dve točki okoli Kiberpipe. 16. in 17. februarja 2008, se je v Kiberpipi v sodelovanju z  Radioklubom Ljubljana S53AJK organizirala delavnica izdelave usmerjenih anten. Postavilo se je še nekaj točk v okolici  tovarne Rog in  Fakultete za računalništvo in informatiko. Ostalo je zgodovina.

Kaj so razlogi oziroma vzroki za omrežje?

Ker verjamemo, da je prost dostop do znanja in informacij ključnega pomena za vzpostavljanje družbe enakih možnosti za vse, se nam zdi uporaba sodobnih informacijskih omrežnih tehnologij kot nalašč za doseganja tega cilja ali vsaj približevanje njemu.

Tako smo se odločili vzpostaviti na podlagi prosto dostopne odprtokodne tehnologije in razširjene domače računalniške opreme v prvi vrsti računalniško brezžično omrežje, ki bi omogočalo prosto izmenjavo znanja in informacij med sodelujočimi v omrežju. To omrežje pa se potem naprej povezuje tudi v druga podobna omrežja kot tudi v Internet omrežje, kar tako sodelujočim omogoča kar najobsežnejši dostop do znanja in informacij. In to prosto dostopno ter odprto.

Hkrati s tem nastaja nov neodvisen medij, ki povezuje prostore in posameznike, skupine in organizacije, ki je prosto dostopen in katerega možnosti uporabe so omejene le z domišljijo in ustvarjalnostjo.

Vse to je možno le zaradi sodelovanja med posamezniki, skupinami in organizacijami, ki ga s prispevanjem v skupno omrežje sploh omogočajo in vzpostavljajo. Za vse ostale in tudi zase. Primer (družbenega) mreženja, vzajemne pomoči in sodelovanja v praksi, kjer prispevaš, da smo vsi vzajemno na boljšem.

Seveda pa je takšno omrežje in njegova postavitev tudi zanimiva, zabavna in poučna. Omogoča sodelujočim nabiranje in izmenjavo znanja, ki bi ga sicer stežka pridobili. Pa tudi prijetno je videti rasti omrežje po mestu in zadovoljne obraze uporabnikov in drugih sodelujočih. Omrežje je namreč v prvi vrsti skupnost.

Kaj so temeljna načela oziroma ideje, za katerimi se v omrežju stremi?

Nikoli popoln seznam le-teh ima svojo stran. Na kratko pa: odprtost, prosto dostopnost, sodelovanje, mreženje in strpnost.

Kakšno je stališče omrežja do podobnega omrežja s strani MOL oziroma koga drugega?

Eden izmed naših osnovnih vzgibov je omogočanje prostega dostopa do znanja in informacij in v kolikor gre za prosto dostopno in necenzurirano omrežje, ki omogoča dostop do znanj in informacij na Internetu ter ne favorizira določenih informacij, nas radosti, kdorkoli ga vzpostavi oziroma na njem dela. Več kot nas dela na tej ideji, boljše je. Več je možnosti za prost dostop do znanja in informacij, boljše je. Naš pristop k tej ideji le eden izmed možnih.

V vsakem primeru je wlan ljubljana omrežje zastavljeno na povezovanju, združevanju in prepletanju obstoječih omrežij ter ljudi, skupin in organizacij in si tako želimo sodelovanja z morebitnim/i drugim/i takšnim/i omrežjem/ji.

O sodelovanju

Kako vse lahko sodelujem?

Možnosti je toliko, da so opisane na posebni strani.

Na spletni strani sem našel napako, jo smem popraviti?

Seveda. Spletna stran je wiki, kar pomeni, da jo lahko ureja vsakdo. Le registrirati in prijaviti se mora prej. Tako da kar naprej. Popravi. Nekdo drug bo nadaljeval in sčasoma se bo izoblikovalo veliko kvalitetnih vsebin.

Izgleda mi, da točka, na katero sem se prijavil/a, ne deluje pravilno. Na bazi točk oziroma spletni strani mi izgleda, kot da nekaj ne deluje pravilno. Kaj lahko storim?

To pomeni, da je to potencialno že ena napaka manj! Lahko čimveč o njej sporočiš oziroma, še boljše, odpreš ticket, tako da se lahko lotimo dela na napaki.

Najbolj uporabno je, če podaš natančen opis napake in čemu misliš, da je to napaka. Prav tako je super, če najdeš ponovljiv način, da se ta napaka pokaže. In če potem vse to opišeš oziroma napišeš. Hvala.

Omrežje se mi zdi super ideja, a žal nimam časa, da bi sodeloval. Lahko kako drugače pomagam?

Radosti nas, da ti je všeč ideja in bi rad pomagal. A prvo mogoče razmisli, če ne gre sodelovanje pri omrežju mogoče kako združiti s tem, kar sicer počneš. Nekaj idej mogoče dobiš na strani z opisanimi možnostmi sodelovanja. Mogoče pa se ti utrne še kakšna druga ideja.

Prav tako je že širjenje besede o omrežju način sodelovanja.

Seveda pa lahko bolj konkretno pomagaš oziroma prispevaš z donacijo opreme ali sredstev za nakup le-te. Prav zaradi donacij je recimo možna akcija odpri okno.

Je možno na pozdravno stran omrežja dodati moj logotip v kolikor postavim točko, ponudim oziroma doniram opremo ali kako drugače prispevam k omrežju?

Ne. Omrežje nastaja in obstaja zaradi donacij in sodelovanja številnih posameznikov, skupin in organizacij, kjer ne moremo govoriti o tem, da je recimo postavitev ene točke bolj pomembna od kakšne druge. Popolnoma možno je namreč, da ta točka uporablja za svojo povezavo kakšno sosednjo točko koga drugega, ki torej zato prav tako prispeva, da je ta prva točka sploh uporabna. Če ta primer posplošimo na širši nivo, je tako potrebno za delovanje tiste ene točke veliko več, kot jo le postaviti, potreben je celoten razvoj sistemov v omrežju, strežniki, oprema drugih točk, vložena čas in energija drugih ... Zelo težko je tudi ovrednotiti različne prispevke k omrežju, če se ne želimo spustiti le na materialni nivo teh prispevkov. Zato bi se takšen seznam tistih, ki bi si zaslužili biti omenjeni na pozdravni strani omrežja, kar kmalu zaključil pri seznamu vseh, ki kakorkoli prispevajo ali so prispevali k omrežju, in ker je takšen seznam nemogoče vzdrževati (in tudi ni prostora) na pozdravni strani omrežja, smo se odločili, da tam ne bo omenjen nihče, ampak le wlan ljubljana omrežje kot celota.

Seveda pa se trudimo na veliko drugih načinov izpostaviti sodelovanje vseh, ki kakorkoli prispevajo k omrežju. Tako imamo stran, kjer poskušamo vzdrževati seznam večjih organizacij oziroma skupin, ki sodelujejo oziroma prispevajo, predvsem pa poskušamo kot skupnost odprto in jasno kazati, kako in kaj kdo prispeva, kaj počne, kaj je naredil. Za to uporabljamo to spletno stran kot  bazo točk, kot druga sredstva komunikacije, kakor tudi druge medije. Prav tako na točki označimo, kdo je njen skrbnik, kjer je tudi možno dodati logotip donatorja oziroma ponudnika konkretne opreme te točke.

Mogoče pa je zanimiva (recimo v primeru pokrivanja večjega prostora, recimo prostorov kakšne organizacije ali večje skupine) možnost prilagoditve točk, tudi pozdravne strani, v lastno (pod)omrežje. Tako bi se lahko recimo še vedno uporabljali sistemi in tehnologije wlan ljubljana omrežja (in bi takšnemu (pod)omrežju tudi drugače pomagali in z njim sodelovali), ampak bi po drugi strani šlo vseeno za drugo (pod)omrežje z vsemi prednostmi (recimo v kontekstu tega vprašanja možnost objave svojega logotipa) in slabostmi (recimo neuživanje skupnostnih fondov skupnega časa, energije in opreme wlan ljubljana omrežja) tega.

Nisem iz Ljubljane, ampak bi vseeno rad sodeloval/a. Rad/a bi postavil/a podobno omrežje drugje.

To si tudi sami želimo. Da omrežje raste tudi preko meja Ljubljane. Tehnologija to že omogoča, ponavadi so vprašanje le ljudje, ki bi se s tem ukvarjali in v to vlagali svoj čas in energijo. V kolikor si ti ta, super! In ne skrbi, poskušali ti bomo pomagati tudi ostali, saj je omrežje predvsem skupnost sodelovanja. In verjetno se bodo kasneje tudi v tvojem kraju našli drugi, ki bi sodelovali.

Nekaj več o tem si lahko prebereš tu, najboljše pa je, da se javiš oziroma prijaviš na poštni seznam in tam podaš svojo idejo.

Razmišljam, da bi pri sebi postavil točko, ampak …

... ne spoznam se na računalništvo in je ne znam postaviti.

Sicer je ideja omrežja tudi ta, da izobražuje sodelujoče na tem področju in to, da je ne znaš postaviti sedaj, ne pomeni, da je ne boš znal/a postaviti sčasoma. Začni sodelovati in se učiti. Znanje je vedno koristno. In ne pozabi, vsi, ki trenutno pri omrežju sodelujemo začeli, na začetku nismo znali postaviti točke.

Razumemo pa, da je včasih začetek težaven ali da kdo nima časa, da bi se bolj posvetil pridobivanju potrebnega znanja. Ravno zato smo sprožili akcijo odpri okno. Njen namen je, da olajšamo prvi stik zainteresiranih z omrežjem, brez nepotrebnih tehničnih kompliciranj. Več podrobnosti na strani akcije.

... me skrbi upočasnitev moje povezave v Internet.

Prvo je potrebno pojasniti, da za postavitev točke wlan ljubljana omrežja ni potreben priklop le-te v Internet. Točke so narejene tako, da se med seboj povezujejo in skupaj tvorijo brezžično omrežje, kjer se potem omrežje kot celota naprej povezuje v druga omrežja, tudi Internet omrežje.

Je pa po drugi strani res, da s priklopom točke direktno v Internet, ga le-ta uporabi za redundantno povezavo v wlan ljubljana omrežje, ki se uporablja za omogočanje bolj stabilnega omrežja, saj omogoča povezljivost tudi takrat, ko v okolici točke še ni drugih točk oziroma takrat, ko sosednje točke izpadejo iz delovanja. Zato je priklop točke v Internet zaželjen.

Res je, da to pomeni, da uporablja tvojo Internetno povezavo, a večinoma se te niti ne opazi, še posebej dandanes v primeru širokopasovnih Internet povezav. Predvsem pa samo omrežje zaradi svoje brezžične narave pogosto ni toliko pretočno, da bi opazno vlivalo na tvojo Internetno povezavo.

V vsakem primeru je možno porabo tvoje povezave spremljati grafično na spletni podstrani točke pri tebi na  bazi točk (graf z imenom tap0). Še več, možno je nastaviti omejitev na količino uporabe tvoje povezave, v kolikor želiš.

Priporočamo, da v kolikor želiš deliti svojo Internet povezavo (kar je zaželjeno, ne pa obvezno), to narediš takole:

 1. priklopiš točko brez omejitev in počakaš, da vidiš, če boš opazil upočasnitev svoje Internet povezave
 2. v kolikor opaziš upočasnitev, spremljaš oziroma preveriš na  bazi točk, če je to res povezano s točko (torej če se na grafu tap0 vidi velika poraba povezave) ali gre za nekaj nepovezanega
 3. v kolikor ugotoviš, da je povezava res pretirano uporabljena s strani točke, na njeni podstrani na bazi točk nastaviš omejitev in jo poflashas z novimi nastavitvami oziroma, v primeru točke v okviru odpri okno akcije, za to nastavitev zaprosiš skrbnika točke

Točka bo v slednjem primeru uporabljala le toliko povezave, kot ji boš dovolil/a. Seveda pa žal to tudi pomeni, da tudi če ti svoje povezave ne boš do konca uporabljal/a, vseeno ne bo na voljo točki. Prav tako se je tudi potrebno zavedati, da več kot vsi svoje povezave delimo, več je vsi skupaj potem v omrežju imamo.

... me skrbi zloraba moje Internetne povezave.

Točke wlan ljubljana omrežja uporabljajo Internetno povezavo le in samo da se preko Interneta povežejo v wlan ljubljana omrežje, torej povežejo k ostalim točkam. Točke komunicirajo preko Interneta le in samo z VPN strežniki wlan ljubljana omrežja, kar pomeni, da ne more priti do zlorabe tvoje Internetne povezave. wlan ljubljana omrežje je namreč v prvi vrsti računalniško omrežje, kjer se točke povezujejo med seboj in tvorijo skupno omrežje. Temu služi tudi Internetna povezava, ki jo točka lahko uporablja.

Omrežje samo pa je potem povezano z drugimi omrežji, tudi Internet omrežjem, in omogoča medsebojno izmenjavo podatkov in dostop do znanja in informacij. Za to skrbijo namenski strežniki wlan ljubljana omrežja.

Uporabnik, ki se poveže na omrežje, lahko dostopa do Internet omrežja torej tako, da se njegove povezave v Internet omrežje prvo posredujejo točki, na katero je prijavljen, ta jih preko svojih sosednjih točk ali preko Internetne povezave posreduje v wlan ljubljana omrežje, kjer se posredujejo do namenskih strežnikov, ki jih tako pošljejo v Internet. Mogoče zveni to malo odveč, ampak takšna je narava wlan ljubljana omrežja, ki posredno zato zaščiti donirane Internet povezave pred zlorabami in predvsem omogoča boljšo kvaliteto storitev in povezav v druga omrežja.

... me skrbi nezaželjen vstop preko točke v moje domače omrežje.

Točko se ponavadi priklopi v domače omrežje oziroma omrežje organizacije, da ima preko njega dostop do Interneta in s tem redundantno povezavo v wlan ljbuljana omrežje. Ampak kot je opisano v [a...meskrbizlorabamojeInternetnepovezave. odgovoru na vprašanje o zlorabi Internetne povezave], se ta povezava v Internet omrežje uporablja zgolj in samo za povezavo do VPN strežniki wlan ljubljana omrežja. Hkrati kot ni možen direkten dostop do Interneta, ampak se ta prvo posreduje v samo wlan ljubljana omrežje, enako velja tudi za tvoje domače omrežje. S stališča točke je namreč popolnoma vseeno v kakšno omrežje je priklopljena (domače, od organizacije, direktno v Internet ...), poveže se le do VPN strežnikov wlan ljubljana omrežja in ne dovoljuje nobenih drugih povezav (in s tem morebitnih nezaželjenih vstopov) v tvoje domače omrežje ali Internet omrežje. Tako zaradi priklopa točke v svoje domače omrežje ne omogočiš nobenega dodatnega dostopa in s tem večje možnosti nezaželjen vstopa v svoje domače omrežje.

Tako je namreč nastavljen firmware routerja wlan ljubljana omrežja. Tam za to skrbi več dejavnikov, med drugim tudi požarni zid. Seveda pa je vse to res le, dokler kdo ne vdre prvo v točko samo. Da se to ne zgodi, skrbimo v wlan ljubljana omrežju s skrbnim razvojem varnih sistemov, ki jih uporabljamo v omrežju, tudi točk. (Čemur se lahko vedno pridružiš, v kolikor te zanimajo takšne stvari.)

Seveda je na mestu opozoriti na splošne napotke za varno uporabo računalniških omrežij in s tem tudi Interneta. Predvsem na to, da vstopne podatke za svoje domače omrežje nikoli ne pošiljaj preko nezaščitene povezave in vedno preveri, komu jih pošiljaš. No, to velja v splošnem za vse (varnostno občutljive) podatke, seveda.

Hkrati pa je dobro vedeti, da točke wlan ljubljana omrežja omogočajo dostop do vsebin in storitev v tvojem domačem omrežju (ali omrežju tvoje organizacije), v kolikor si bi to želel in bi to ustrezno omogočil. Namreč z omrežjem želimo tudi omogočiti nov medij za vsebine in storitve. Več o tem si preberi na strani o oblikah sodelovanja v omrežju.

... me skrbi sevanje točke in njegov vpliv na zdravje.

To je pogost in veljaven pomislek, zato je na mestu poskus malo bolj obširne razlage ozadja tega vprašanja.

Sevanje samo po sebi je vse naokoli nas, saj je  vidna svetloba tudi sevanje, prav tako  elektromagnetno sevanje kot sevanje, ki se uporablja pri WiFi točkah, le druge  frekvence je. Prav tako vse električne naprave sevajo (še posebej tiste, ki se napajajo iz izmenične napetosti, ker se mora le-ta pretvarjati v enosmerno), ne le tiste, ki služijo za telekomunikacijo. Vprašanje je torej kakšne vrste elektromagnetno sevanje to je in kako vpliva na zdravje, saj imamo tudi zdravju nevarna elektromagnetna sevanja, ki recimo nastajajo pri  razpadu atomov v nuklearnih elektrarnah, saj prožijo med drugim nevarne mutacije pri delitvi celic.

Elektromagnetno sevanje, ki se uporablja v WiFi točkah za prenos podatkov, je takšne narave, da telo pri prehodu skozenj kvečjemu  segreje. Pretirano segrevanje teh ima seveda lahko negativne posledice na zdravje, ampak tu je potrebno upoštevati moč oddajanja, torej moč tega sevanja, ki vpliva na energijo, ki je na voljo, da segreje celice.

Za to je dobro pogledati  tabelo tipičnih moči oddajanja naprav. Recimo tipičen WiFi router oddaja s 100 mW moči, tipičen mobilni telefon s 500 mW moči, medtem ko mikrovalovna pečica s 1000 mW moči seva v okolico. Tu govorimo o oddajni moči, torej moči, ki bi jo imelo sevanje, če bi se telo nahajalo tik ob omenjenih napravah. Ker pa moč sevanja  pada s kvadratom razdalje, je tipična prejeta moč WiFi signala 0,1 mW.

In sedaj, kdaj si nazadnje kaj segrel/a z 0,1 mW energije? Mogoče ni popolnoma jasno, kako malo energije je to. Če bi v idealnih fizikalnih pogojih, predvsem brez pobega toplote navzven, segrevali liter vode (naše telo je sestavljeno  večinoma iz vode) za eno stopinjo, bi to trajalo (0.1 \,\mathrm{mW} = 0.0001\,\mathrm{W} = 0.0001\,\frac{\mathrm{J}}{\mathrm{s}}):

\frac{1\,\mathrm{kg} \cdot 1\,\mathrm{°C} \cdot 4186\,\frac{\mathrm{J}}{\mathrm{kg}\mathrm{°C}}}{0.0001 \frac{\mathrm{J}}{\mathrm{s}}} = 41860000\,\mathrm{s} \approx 485\,\mathrm{dni}

V praksi to pomeni, da bi se ti zgodilo, da bi ti toplota prej pobegnila v okolico. Naše telo pa zna uravnavati toploto še toliko bolje, saj to  počne aktivno ves čas, kakor tudi je normalno izpostavljeno veliko večjim temperaturnim vplivom.

(A ni presenetljivo, da s tako malo energije sploh uspemo prenesti kaj podatkov in da se točke povezujejo po mestu? Temu se reče moderna tehnologija.)

Zgoraj opisano vsekakor ni dokaz, da elektromagnetno sevanje WiFi točk ne vpliva negativno na zdravje, ampak želi le orisati velikosti sevanja in energij ter vplivov v ustreznem kontekstu. Namreč dejavnikov je tu še veliko več, interakcij med okoljem in našimi telesi tudi, zato so potrebne bolj kompleksne analize in predvsem raziskave. Te pa soglasno ugotavljajo, da  negativnih vplivov WiFi točk na zdravje ni.

Seveda smo lahko skeptični tudi do teh raziskav (do zgornjega razmisleka pa sploh), ampak potem se je potrebno vprašati, če ne bi bilo boljše, da se znebimo prvo tudi mobilnih telefonov in mikrovalovnih pečic. Namreč mobiteli sevajo 5 krat močneje in ker jih imamo ponavadi tik ob glavi (za razliko od routerjev), je tipična razlika jakosti prejetega sevanja kar 5000 kratna v primerjavi z WiFi signalom. Tako da če bi želeli resnično spremembo, bi največ naredili že s tem, da se bi znebili svojega mobilnega telefona, zatem pa še drugih mobilnih telefonov in mikrovalovnih pečic v svoji okolici ter še katerih drugih električnih naprav, ki jih ponavadi imamo.

Smo večinoma pač takšni, da nam prednosti in koristi uporabe teh naprav (in v splošnem katerekoli tehnologije) odtehtajo morebitne (in pogosto nedokazane) negativne posledice. In v primeru WiFi točk wlan ljubljana omrežja verjamemo, da je temu še posebej tako – da koristi daleč odtehtajo morebitne negativne posledice.

... me skrbi poraba električne energije in njena cena.

Točke so glede porabe električne energije zelo varčne. Celo tako varčne, da imamo med točkami tudi točko, ki avtonomno deluje na sončne celice. V splošnem porabljajo le nekaj wattov električne energije, ampak če za izračun cene uporabimo recimo največjo moč, ki jo zmore njihov povprečni napajalnik, 10 W, in za  ceno električne energije na kWh v Ljubljani 0,041 EUR (enotarifni način merjenja + trošarina + DDV, v letu 2009), stane porabljena električna energija zaradi točke, ki deluje neprekinjeno celo leto:

24\,\mathrm{h} \cdot 365\,\mathrm{dni} \cdot 0.01\,\mathrm{kW} \cdot 0.041 \frac{\mathrm{EUR}}{\mathrm{kWh}} \approx 3.6\,\mathrm{EUR}

Torej 3,6 EUR na leto v teoriji, v praksi pa še manj.

O delovanju in uporabi

Ali je uporaba omrežja varna?

Omrežje je varno v kolikor se ga uporablja na varen način, tako kot se naj uporablja tudi druga računalniška omrežja. Namreč varnostni problemi so si v računalniških omrežjih podobni in za njih so razvite rešitve, ki jih je potrebno pravilno uporabljati. wlan ljubljana omrežje je zaradi svoje odprte in brezžične narave mogoče malo bolj dovzetno za te varnostne probleme, ampak ker niso drugačni od problemov drugih omrežij, jih uveljavljene rešitve (uporaba varnih kriptiranih povezav, avtentikacija strežnika, na katerega se povezuješ ...) tudi tu v splošnem odpravijo. Več o tem na posebni strani.

Kakšno je vaše stališče do morebitne zlonamerne uporabe omrežja?

Zavedamo se, da je wlan ljubljana omrežje zaradi svoje odprte narave in ker nam je zasebnost naših uporabnikov pomembna, mogoče na prvi pogled bolj dovzetno za uporabnike z zlonamernimi nameni. S tem se ne strinjamo, saj je za razliko od drugih (nenamerno) odprtih omrežij in ne(zadostno)zaščitenih računalniških sistemov, ki lahko služijo kot vstopna točka takšnim uporabnikom, naše omrežje vzdrževano in ga upravljamo tehnično vešči ljudje, ki nam računalniška varnost in računalniška omrežja niso tuja. Poznamo prednosti in slabosti uporabljenih tehnologij, omrežje je naš domač teren in čeprav ne spremljamo delovanja naših uporabnikov in tega tudi nikjer ne beležimo, znamo in smo pripravljeni sodelovati z ustreznimi organi pri iskanju takšnih uporabnikov. Še več, uporaba omrežja v zlonamerne oziroma škodoželjne namene je zelo v nasprotju z našimi načeli in razlogi za omrežje ter ne bomo dovolili, da ogrozi obstoj omrežja (tudi le z omadeževanjem le-tega).

Zato tudi naprošamo vse uporabnike omrežja, da pazijo, da s svojo uporabo ne ogrozijo obstoja wlan ljubljana omrežja, na tehničnem, pravnem ali kakšnem drugem nivoju. Omrežje obstaja le zaradi sodelovanja ljudi in primerna uporaba le-tega prav tako sodi k sodelovanju: torej ne obremenjujmo omrežja pretirano, ne delujmo tako, da povzročamo tehnične težave v delovanju omrežja, ali ga celo uporabljamo za zlonamerne namene. Ne uničimo nekaj lepega, kar raste.

Sledi nekaj bolj tehnično-pravnih pogledov na morebitne zlonamerne uporabe omrežja. Kot opisano pod vprašanjem glede zlorabe gostiteljeve Internet povezave, se točke wlan ljubljana omrežja povezujejo med seboj prvotno v omrežje, za to uporabljajo ali brezžične povezave ali VPN povezave. Na takšen način se gostiteljeva Internet povezava ne uporablja direktno za dostop do Interneta s strani uporabnikov omrežja. Dostop do Interneta (kot tudi drugih omrežij) poteka namreč le preko namenskih strežnikov v omrežju. Na teh strežnikih se ne beležijo/shranjujejo nobeni podatki (razen združenih statističnih) o delovanju uporabnikov, saj nismo uradni Internetni ponudnik, da bi morali hraniti prometne podatke (smo le neformalno združenje zainteresiranih posameznikov, skupin in organizacij) prav tako pa si tega tudi ne želimo (pa ne zato, da bi spodbujali zlonamerno uporabo omrežja, le  ne strinjamo se s temi sodobnimi pristopi  zmanjševanja zasebnosti). Še več, zakaj bi kakršnekoli podatke shranjevali, če bi se s tem izpostavili možnosti zasega strežnikov za analizo teh podatkov? Ker zadoščamo pogojem  9. člena ZEPT, nismo pravno odgovorni (moralno pa verjetno) za zlonamerno uporabo omrežja s strani naših uporabnikov, saj le omogočamo prenos podatkov. Torej po naši interpretaciji gostitelji točk niso pravno odgovorni kot tudi omrežje kot celota ni pravno odgovorno za morebitne zlonamerne uporabe omrežja. Kdo je potem odgovoren? Tisti uporabnik sam, ki je omrežje na zlonameren ali škodoželjen način uporabil – je preprosto odgovoren za svoja dejanja. In kot smo že napisali, bomo pomagali ustreznim organom pri iskanju takšnih uporabnikov. (Seveda še vedno v okviru naših načel in zadostnemu sumu v okviru pravne države – torej sodnemu/preiskovalnemu nalogu.)

Nekaj več o pogledih na vprašanje odprtosti in prosto dostopnosti brezžičnih omrežij se najde  tu.

Ali lahko preko omrežja dostopam tudi do Interneta?

Da. V skladu z osrednjo idejo si želimo omogočati kar najširši dostop do znanja in informacij in zato omogočamo iz wlan ljubljana omrežja tudi dostop do Internet omrežja.

Na takšen način omogočamo tudi alternativno povezljivost v primeru izpada tvoje osnovne povezave v Internet. Potrebno se je pa zavedati, da wlan ljubljana omrežja ne priporočamo kot zamenjavo za dostop do Interneta preko Internetnih ponudnikov, saj navkljub vsemu trudu narediti omrežje čimboljše, čimbolj stabilno, uporabno in uporabnikom prijazno, gre vseeno v osnovi za eksperimentalno omrežje, kjer se razvijajo nove tehnologije in nove možnosti. Prav tako se je potrebno zavedati, da za razliko od Internetnih ponudnikov, ne nudimo tehnične podpore v njenem osnovnem pomenu, ampak smo skupnost, kjer skupaj delamo na omrežju in se vsak trudi poskrbeti, da stvari delujejo. Tudi hitrosti prenosa podatkov so nižje in je prenos v splošnem manj stabilen kot preko Internetnih ponudnikov. Skratka, ni nobenega zagotovila za kvaliteto ali sploh delovanje omrežja in s tem povezave v Internet. Je pa res, da se zelo trudimo, da bi bilo omrežje stabilno, zanesljivo in uporabno.

Ko se prijavim v omrežje, se je možno premikati naokoli in ostati prijavljen?

Ne in da. Tehnologija, ki jo uporabljamo v omrežju, ne omogoča samodejnega zaznavanja premikanja med točkami (za razliko od recimo GSM/UMTS in podobnih mobilnih tehnologij). Kar pomeni, da če se normalno prijaviš v omrežje, se povežeš na bližnjo sosednjo točko in moraš ostati v dosegu le-te. V kolikor se premakneš izven dosega, se moraš v omrežje ponovno prijaviti, na drugo točko v novi okolici.

Po drugi strani pa tehnologija, ki jo uporabljamo, deluje organsko v smislu, da se prilagaja spremembam v delovanju točk, obstoju in kvaliteti povezav med njimi ter omogoča dinamično in aktivno prilagajanje spremembam v omrežju. S tem omogoča tudi mobilnost točk znotraj omrežja. V ta namen mora naprava prijavljena v omrežje delovati kot točka omrežja, predvsem aktivno sodelovati z drugimi točkami, da se zaznavajo spremembe v omrežju. Za to uporabljamo v omrežju OLSR. Torej z  registracijo mobilne točke in uporabo OLSR programa na svojem računalniku je gibljivost znotraj omrežja možna. Seveda tam, kjer omrežje je.

Ko sem prijavljen v omrežje, ne morem pošiljati elektronske pošte iz svojega (nespletnega) odjemalca.

V wlan ljubljana omrežju poštnim strežnikom ne dovoljujemo pošiljanja elektronske pošte drugim poštnim strežnikom v druga omrežja (tudi Internet), saj bi to omogočalo tudi pošiljanje nezaželjene elektronske pošte iz omrežja, legitimnih poštnih strežnikov pa v omrežju nimamo.

Uporabnikom pa to seveda dovoljujemo. Razlogov za to, zakaj ti pošiljanje ne deluje, je lahko več, najverjetneje pa je eden izmed teh:

 • za elektronsko pošto uporabljaš poštni strežnik svojega siceršnjega Internetnega ponudnika, ki pa ne dovoljuje pošiljanje elektronske pošte iz nesvojega omrežja (kot je recimo wlan ljubljana omrežje); to gre mogoče rešiti z drugačnimi nastavitvami za dostop do tega poštnega strežnika (recimo nastavitvijo avtentikacije, tako da lahko Internetni ponudnik ve, da si to res ti, čeprav nisi v njegovem omrežju)
 • za dostop do poštnega strežnika uporabljaš port 25, ki je namenjen komunikaciji med poštnimi strežniki (in zato ni dovoljen v wlan ljubljana omrežju) in ne komunikaciji končnih uporabnikov s poštnim strežnikom; to lahko mogoče rešiš tako, da v svojem poštnem odjemalcu nastaviš, da uporablja port 587, ki pa je namenjen temu; seveda mora to tvoj poštni strežnik podpirati; v kolikor ne, se obrni na njegovega skrbnika in mu posreduj  to povezavo

Zakaj mi omrežje prikaže kot računalnik-računalnik oziroma ad hoc omrežje?

wlan ljubljana omrežje za razliko od drugih odprtih ali zaprtih brezžičnih omrežij deluje v ad hoc načinu delovanja. Namreč ponavadi brezžično omrežje omogočajo posamične WiFi dostopne točke, ki niso povezane med seboj, medtem ko v wlan ljubljana omrežju želimo tudi same točke povezati med seboj v eno veliko računalniško omrežje brezžične narave. Za to uporabljamo drugačen, ad hoc način delovanja, ki naredi tako točke kot računalnike uporabnikov enakovredne v skupnem odprtem računalniškem omrežju, kjer točke sodelujejo med seboj, da omogočijo čimbolj robustno in razširjeno brezžično omrežje.

V splošnem je posledica takšnega načina delovanja manjša prepustnost (hitrost) omrežja, ampak ker omogoča večjo povezljivost, se nam v primeru wlan ljubljana omrežja to zdi sprejemljiv kompromis.