Navodila, pomoč

Za odgovore na najpogostejša vprašanja o omrežju, sodelovanju, delovanju in uporabi priporočamo sprva pogledati seznam pogostih vprašanj, saj je najverjetneje odgovor že tam.

Več o tem, kako se pridružiti omrežju oziroma mu pomagati, se najde znotraj področja Sodeluj. Za bolj tehnično poglobljene razlage oziroma v kolikor te zanima se naučiti kaj več o tem, kako takšno brezžično omrežje deluje, pa si oglej navodila in dokumentacijo znotraj področja Tehnične podrobnosti.

Prav tako pa se lahko obrneš na uporabnike in skrbnike omrežja preko spletnega obrazca, na poštnem seznamu ali v živo na IRC kanalu.

Splošno o uporabi navodil, pomoči in spletne strani

Ta navodila kot tudi celotna spletna stran nastajajo s pisanjem sodelujočih z namenom vzajemne pomoči in sodelovanja (tako kot celotno omrežje). Zato so ves čas v delu in si vabljen/a, da se polnjenju vsebin brez bojazni in zadržkov pridružiš. Že s tem, da odkriješ in opozoriš na kaj, kar več ne drži oziroma je nejasno ali da popraviš kakšno slovnično napako, pomagaš. Prav tako če nekaj manjka, zapolni po svojih močeh iz znanju. Nekdo drug bo nadaljeval in sčasoma se bo izoblikovalo veliko kvalitetnih vsebin. Pogum!

Imamo tudi bolj podrobna navodila glede uporabe spletnih strani.

Sledi nekaj osnovnih napotkov, kako se lotiti postavljanja točke wlan ljubljana omrežja. Verjetno je najlažje, če se glede nejasnosti ali sploh pomoči pri sami postavitvi obrneš na druge, ki so že postavili točko oziroma točke v omrežju, preko spletnega obrazca, na poštnem seznamu ali v živo na IRC kanalu. wlan ljubljana omrežje je tudi skupnost, kjer medsebojno sodelujemo in si poskušamo pomagati, prav tako pa nam je ena najpomembnejših vrednot izmenjava znanja in izkušenj. Prav tako imej v mislih, da problemi so zato, da se rešijo!

V kolikor se ti zdi opisano postavljanje točke prekomplicirano oziroma pretehnično mogoče svojo prvo točko postavi v okviru akcije odpri okno, ki smo jo sprožili ravno z namenom olajšati prvi stik zainteresiranih z omrežjem.

Za postavitev točke je potrebno imeti najmanj router, na katerega je možno namestiti Linux in OLSR. V kolikor pa želiš uporabljati firmware, ki ga razvijamo v wlan ljubljana omrežju, pa je najbolje uporabiti preizkušene routerje, seveda pa verjetno delujejo tudi drugi, na katere je možno namestiti  OpenWrt. Za nakup opreme (routerja in recimo zunanje antene in antenskega kabla, pa tudi ohišja za točko) priporočamo preizkušene trgovine.

Prav tako je potrebno vedeti, kam bi novo točko/router postavil. Najbolj zaželene so visoke strehe ali balkoni, koristna pa so tudi okna, še posebej, če gledajo proti kakšnemu parku ali trgu. Ampak omejitev v splošnem ni, vsaka točka kjerkoli šteje. Potrebuje pa točka električno napajanje in v kolikor v okolici že ni katere druge točke omrežja tudi povezavo v Internet (koristi pa povezava v Internet v vsakem primeru, saj naredi omrežje bolj robustno). Prav tako je točko potrebno nekako pritrditi in v primeru zunanje antene tudi njo.

Oglej si tudi kako izgledajo nekatere obstoječe točke. Prav tako ne pozabi na pomoč v primeru težav.

Postavitev same točke poteka v grobem takole:

 1. Registriraj si svoje uporabniško ime, s čimer pridobiš tudi dostop do  baze točk.
 2. Na  bazi točk registriraj novo točko, za katero nastavi potrebne podatke. Najbolj pomembno je pravilno izbrati tip routerja, ki ga boš uporabil/a. V kolikor za kakšno nastavitev ne veš, kaj bi nastavil/a, pusti privzeto vrednost ali pa povprašaj.
 3. Za svojo točko sproži na  bazi točk generiranje imagea s firmwareom prilagojenem tvojemu routerju in z vsemi nastavitvami za pravilno delovanje že nastavljenimi (glede na nastavitve pri registraciji točke). Na svojo elektronsko pošto boš prejel/a sporočilo s povezavo oziroma povezavami do svojega imagea.
  Image vsebuje novo programsko opremo (software) za router, ki mu omogoči, da deluje v načinu primernem za wlan ljubljana omrežje. V kolikor se kasneje odločiš, da več ne boš sodeloval/a (oziroma te je zanimalo le poskusiti), je seveda mogoče naložiti uradno programsko opremo nazaj.
  Možno je zgenerirati tudi zgolj referenčno konfiguracijo v kolikor želiš skonfigurirati router ali kakšen drug računalnik sam/a.
 4. Na router naložiš image. Navodila se najdejo tu.
 5. Vklopiš router in preveriš, če pravilno deluje kot točka wlan ljubljana omrežja.
 6. V kolikor vse deluje in imaš vso potrebno opremo, se lahko odpraviš na streho oziroma kakšno drugo končno lokacijo točke in jo tam postaviš. Če je vse po sreči, se točka poveže z drugimi točkami v okolici oziroma ali tudi uporabi svojo Internetno povezavo, da se poveže v omrežje preko VPN in tako mogoče kot prva zasveti v dani okolici.
 7. Na ohišje postavljene točke nalepiš nalepko s svojimi kontaktnimi podatki, tako da se ve, čemu naprava/škatla/antena služi in koga se lahko kontaktira glede nje.
 8. Ustvariš spletno stran točke in objaviš podrobnosti o točki, postavljanju le-te in fotografije tega, kaj se z lokacije točke vidi, saj to olajša postavljanje naslednjih točk v okolici.

Seznam vseh podstrani